Project “Financiering Coöperatieve warmtenetten” van start

Gepubliceerd door Tammo Hoeksema op

Bij vier van onze leden is de financierbaarheid van hun plannen een concreet vraagstuk. Energie Samen (Buurtwarmte) is mede-initiatiefnemer voor een onderzoeksproject om dit te verbeteren. Ook partijen als Rabobank, ASN bank, TNO en InvestNL doen mee met dit project, RVO.nl ondersteunt het met subsidie.

Het doel van het project is om de financierbaarheid van coöperatieve warmtenetten te verbeteren door handvatten te bieden waarmee coöperaties toegang krijgen tot externe financieringsbronnen. Dit project neemt straks direct drempels weg bij coöperaties die financiering willen aantrekken. Hiermee helpt Energie Samen/Buurtwarmte alle bestaande en nieuwe warmtecoöperaties die aan de slag gaan met de ontwikkeling, bouw en exploitatie van collectieve warmtenetten. Dit versnelt de warmtetransitie in de gebouwde omgeving.

Het project richt zich op twee financieringsmomenten in de ontwikkeling van warmteprojecten:

  • Van initiatiefase naar ontwikkelfase: de warmtecoöperatie heeft dan veelal behoefte aan risicodragend kapitaal om het warmteproject te ontwikkelen tot aan “financial close”. Hier kan ook het Ontwikkelfonds Coöperaties (start naar verwachting dit jaar) een rol gaan spelen. Dit project stelt criteria op en ontwikkelt protocollen en sjablonen om straks bij het Ontwikkelfonds zo soepel mogelijk een aanvraag in behandeling te krijgen.
  • Van projectontwikkeling naar bouw: hierbij moet de warmtecoöperatie externe financiering vinden. Hiervoor wordt een financieringstool ontwikkeld inclusief protocollen voor het opstellen van een businesscase.

Uiteindelijk worden beide resultaten  gebundeld in een openbaar toegankelijke handleiding financieren coöperatieve warmtenetten. Het een en ander wordt doorgesproken met andere risicofondsen en banken, en getoetst aan de Wet Financieel Toezicht.
Het project duurt een jaar.
Vier energiecoöperaties brengen hun praktijkcasussen in: 050Buurtwarmte Groningen, WarmHeeg, Warmtenet Oost- Wageningen en Duurzame Energie Merenwijk (Leiden).

Dit project is een verdieping van een eerder project van Buurtwarmte over het vormgeven van het buurtproces met bewoners; daaruit kwam naar voren dat financiering een knelpunt vormt in twee fases van het proces.

Meer informatie: Theo de Bruijn, theo.de.bruijn@energiesamen.nu