Trainingen coöperatief buurtbegeleider

Gepubliceerd door Tammo Hoeksema op

Nederland bereidt zich voor op een toekomst zonder aardgas. Hoe ziet die toekomst eruit in jouw buurt of dorp? Hoe gaat dat straks met koken, douchen en verwarmen? En wat kun je als bewoners doen om daar zelf over te beslissen?
Buurtwarmte | Energie Samen heeft een opleiding tot buurtbegeleider ontwikkeld voor dorps- en wijkinitiatieven. In drie dagdelen leer je hoe je samen een buurtenergieplan voor duurzame warmte en isolatie maakt. Ook maak je kennis met de kern van projectmanagement, bewonersparticipatie en samenwerking met de gemeente. Tijdens de training zoomen we in op verschillende voorbeelden en methoden uit de praktijk.

Karolein Dekkers, Agem (Achterhoek):

Het plan van aanpak met fases en stappen geeft me een goede kapstok als procesbegeleider. Daarnaast heb ik veel mooie nieuwe methodieken en waardevolle tips meegenomen. Het was geweldig om te mogen leren van deze groep inspirerende trainers en deelnemers. Ik zou tegen collega’s zeggen: ‘Doen!’

Voor wie

De training is ontwikkeld voor leden van energiecoöperaties en buurtinitiatieven die met een buurt aan de slag willen met duurzame warmte dan wel collectieve isolatie. Het is belangrijk dat deelnemers ervaring hebben met bewonersinitiatieven en met een coöperatieve werkwijze groepen bewoners willen ondersteunen. 

Manuel den Hollander, CALorie (Castricum):

Het helpt dat er een coöperatieve methode is om een buurt duurzaam warm te krijgen. De training is interessant door de inhoud en door aanwezigheid collega’s in hetzelfde schuitje. Voor humor is volop ruimte en elk moment ervan was voor mij een hoogtepunt.

Door wie

De training wordt gegeven door ervaren mensen uit de coöperatieve warmtetransitie, en is een initiatief van Buurtwarmte | Energie Samen | Hoom. Energie Samen is de landelijke koepel van de energiecoöperaties. Buurtwarmte is een dienst van Energie Samen gericht op ondersteuning in de warmtransitie. Hoom helpt coöperaties en initiatieven met energiebesparing en verduurzaming van wijken. 

Praktisch

Wegens succes zijn er in de eerste helft van 2020 twee trainingen gepland:

  • Op 8 januari, 5 februari en 4 maart.
  • Op 8 april, 6 mei en 3 juni.

De bijeenkomsten zijn steeds op woensdag 12.30-17.00 uur, in Anne bij Utrecht centraal. De cursus kost € 450,- excl. btw, inclusief lunch, locatie en materiaal. Neem gerust contact met ons op als de kosten een bezwaar vormen.

Geef je op via buurtwarmte@energiesamen.nu . Meer informatie over programma volgt na inschrijving.

Categorieën: Buurtwarmte