Lokale energiemonitor uit

Gepubliceerd door Tammo Hoeksema op

Hij is er weer: de Lokale Energie Monitor editie 2019: rapportage en analyse van de ontwikkelingen van de burgerenergie-initiatieven.

  • Nederland telt eind 2019 in totaal 582 energiecoöperaties, een toename van bijna 100 nieuwe coöperaties sinds 2018.
  • Op dit moment is bijna 6% van het windvermogen op land in handen van burgercoöperaties (193 MW). Vaak werken coöperaties samen met commerciële partners; in totaal is 11% van het totale Nederlandse windvermogen gerealiseerd in windparken met gedeeld eigendom.
  • In totaal zijn er 649 collectieve zonprojecten, waarvan de meeste (94%) op daken. De meeste projecten maken gebruik van de postcoderoosregeling (60% van 649 projecten), het meeste zonvermogen is daarentegen gerealiseerd met de subsidieregeling SDE+ (58% van 119 MWp).
  • Het aantal warmte-initiatieven neemt snel toe: 37 in 2019.

Lees meer

Lees meer op de site van onze partner HIER opgewekt

Categorieën: KennisdelingOrganisatie