Vier oplossingen voor aansluitproblemen energieprojecten

Gepubliceerd door Tammo Hoeksema op

De netbeheerders hebben bij de minister van Economische Zaken en Klimaat aangegeven dat zij in de nabije toekomst niet meer iedereen (op tijd) kunnen aansluiten. De minister stelde daarop een transportindicatie in als eis voor de SDE+ (subsidie voor duurzame energieprojecten). Hiermee kunnen netbeheerders zelfstandig besluiten of een energieproject wel of niet wordt aangesloten en/of transportmogelijkheden krijgt, en hiermee dus indirect of projecten wel of geen subsidie krijgen. Volgens Holland Solar, NWEA en Energie-Nederland besluiten de netbeheerders te snel, niet transparant en zonder onderbouwing om geen transportcapaciteit aan te bieden. Dit alles brengt de doelstellingen voor duurzame energie en CO2-besparing voor 2020, 2023 en 2030 in gevaar. De drie belangenorganisaties trekken aan de alarmbel en hebben voor de Tweede Kamer een position paper opgesteld met oplossingen.

Energie Samen is lid van NWEA. Leon Straathof (PAWEX) die ook voor ons lobbyt voor netaansluiting is nauw betrokken bij het position paper.

Meer informatie

Lees meer: Transportschaarste op het net: verklaringen, kansen en verbeterpunten (nieuwsbericht site NWEA, 25 november 2019)

Download het position paper

Loop je als lid van Energie Samen aan tegen netcapaciteitsproblemen, neem dan contact op met Leon Straathof via l.straathof@pawex.nl of 06-51082816.

Categorieën: LobbyNetcapaciteit