Lokale participatie in duurzame energieprojecten: Europese voorbeelden (18 september)

Gepubliceerd door Tammo Hoeksema op

50 procent participatie van de omgeving bij energieprojecten, dat is het streven in het Klimaatakkoord. Emmen is gestart met 20 procent participatie van de directe omgeving. Als een van de eerste gemeenten heeft Emmen dit ook daadwerkelijk vastgelegd in beleid. Emmen organiseert hierover een internationale conferentie op 18 september.

In 2016 is de gemeente Emmen met vijf andere partners gestart met het Interreg programma COBEN dat zich richt op het organiseren van participatie van de lokale gemeenschappen in duurzame energieprojecten. In de gemeente Emmen heeft dit geleid tot de oprichting van het Servicepunt Lokaal Opgewekt Emmen. In vijf andere landen zijn vergelijkbare initiatieven gestart. Op de eindconferentie van COBEN op woensdag 18 september kan je kennisnemen van de best practices van de zes aangesloten landen uit de North Sea Region.

Civic Energy Conference
Woensdag 18 september, 10.00 tot 17.00 uur
Oldenburg – the Old Parliament (Alter Landtag)

De voertaal is Engels.

Een uitgebreid en interessant programma met onder andere presentaties van vernieuwende bedrijfsmodellen die in verschillende landen zijn ontwikkeld om de lokale opbrengst van de energietransitie te optimaliseren. Lees het volledige programma.

Lokaal Opgewekt Emmen
In Emmen willen de gemeente al langer dat lokaal opgewekte energie ten goede komt aan de omwonenden. Onder Lokaal Opgewekt Emmen (onderdeel van het COBEN programma) heeft de gemeente gewerkt aan 20 procent participatie van de directe omgeving. Als een van de eerste gemeenten is dit ook daadwerkelijk vastgelegd in beleid. Het Servicepunt Lokaal Opgewekt Emmen is ingericht om de lokale energiecoöperaties te ondersteunen.

Aanmelden
Aanmelden kan nog via lokaalopgewekt@emmen.nl. We nodigen jullie uit om samen te reizen. Dit wordt dan door de gemeente Emmen geregeld, inclusief afsluitend diner. Rechtstreeks aanmelden kan ook op de website van COBEN.

Categorieën: Kennisdeling