Training coöperatieve buurtbegeleider

Gepubliceerd door Liesje Harteveld op

Wil jij een echte coöperatieve buurtbegeleider worden? Energie Samen met Buurtwarmte en Hoom ondersteunen energiecoöperaties en buurtinitiatieven om zelf een buurtenergieplan te maken en zelf de warmtebron te exploiteren. We hebben op basis van de ervaringen van wijken en dorpen die al bezig zijn met de warmtetransitie een buurtproces geformuleerd waarin de bewoners centraal staan en zelf de regie pakken. Cruciaal in dit buurtproces is een goede buurtbegeleider: een procesbegeleider die vanuit de bewoners kan werken, in samenwerking met de gemeente. Wij bieden een training aan om vanuit jouw coöperatieve hart deze buurtprofessional te worden die het complexe proces van de warmtetransitie kan managen.

Opbouw van de training

De training bestaat uit vier elementen:

  1. Projectmanagement met het Buurtwarmte buurtproces;
  2. Bewonersparticipatie, communitybuilding en persoonlijke vaardigheden;
  3. De parels aan methoden uit de praktijk van ervaren energiecoöperaties en buurtinitiatieven betrokken bij Buurtwarmte en Hoom;
  4. Oefenen in je eigen praktijk.

 Voor wie

Deze training is bedoeld voor leden van energiecoöperaties of initiatiefnemers die willen professionaliseren en met een wijk of dorp aan de slag zijn. Ervaring met wijkprocessen, het faciliteren van groepen of projectmanagement is een pré. Het belangrijkste is dat je ervaring hebt met bewonersinitiatieven en een coöperatief hart hebt: dat je gecommitteerd bent om de coöperatieve gedachte en werkwijze vorm te geven in de praktijk van de warmtetransitie. Deelnemers: 8 tot 12.

Door wie

Deze training is een initiatief van Buurtwarmte | Energie Samen | Hoom.

Energie Samen is de landelijke koepel van de energiecoöperaties.

Buurtwarmte is een dienst van Energie Samen gericht op ondersteuning in de warmtransitie.

Hoom helpt coöperaties en initiatieven met energiebesparing en verduurzaming van wijken.

De training zal verzorgd worden door Kirsten Notten en Krijn Korver, aangevuld met ervaren mensen uit de coöperatieve warmtetransitie. Beiden zijn ervaren trainers en programmamakers met een brede ervaring in de warmtetransitie.

Wanneer

Vooraf zal een telefonische intake plaatsvinden.

26 sept, 10 & 24 okt, 7 & 21 nov, 5 dec: 13.00 – 17.00 uur. Inloop 12.30 uur met lunch.

Kosten

Training van 6 dagdelen: €150,- excl. BTW als bijdrage in de locatie- en materiaalkosten.

 Aanmelden: buurtwarmte@energiesamen.nu

 

Categorieën: BuurtwarmteKennisdeling